Restaurace a minipivovar Stará škola

Image1\

 Sládek Honza Ilgner se představuje

   Zdravím všechny milovníky poctivého piva!

 

   V první řadě bych se rád představil a něco málo o sobě napsal. Jmenuji se Honza Ilgner a je mi 23 let.


 

 K prostředí pivovaru mám vztah již od malička. Vzpomínám si, jak mě táta brával do sklepů plzeňského Prazdroje. Tyto prostory mě stejně jako varna, sladovna či lahvárna fascinovaly. Bohužel, když táta v Prazdroji skončil, mockrát jsem se tam už nepodíval. V 11cti letech jsem začal studovat osmileté gymnázium a dál jsem se chtěl zabývat studiem jazyků či grafiky. To však nakonec nevyšlo a v době před ukončením studia jsem se do pivovarského prostředí, i když menšího, opět vrátil. Táta si totiž v roce 2008 spl

nil svůj sen. Založil si vlastní minipivovar ve Šťáhlavech a já jsem se začal zajímat o technologii vaření piva. O mé budoucnosti tak bylo rozhodnuto. Dostal jsem se na obor potravinářská technologie a biotechnologie na vyšší odborné škole ekonomických studíí v Praze v Podskalské. Hned po úspěšném absolvování závěrečných absolutorií jsem začal vařit pivo zde, ve Staré škole. V rámci praxe jsem vařil pivo také v pivovaru Radouš Šťáhlavy a plzeňský Pašák. Jsem nakloněn všem netradičním pivním stylům, nemám rád typický český konzervatismus a zajímají mě různé technologické postupy. Těšit se proto můžete na svrchně kvašená piva typu Ale (např. India Pale Ale, Amber Ale), Stout, pšeničná piva, či piva speciální. Základním sortimentem však bude klasický český ležák. Je to určitě pivo, které by měl český sládek zvládat nejlépe. Howárek bude pivo vařené dekokčním způsobem, spodně kvašené, dozrávat bude v ležáckých tancích při teplotě okolo 0 ⁰C pozvolna minimálně měsíc a chmelené bude poctivě dvěma typy chmele. Základním chmelem bude žatecký Poloraný Červeňák, který dává pivu příjemně jemnou hořkost.

 

      Každé pivo z minipivovaru má mít své specifické vlastnosti, svého ducha. Přijďte ochutnat, jestli ho pivo ze Staré školy má. :)

 Honza Ilgner


 
 

DSC 2520we

                                   chmel cernobily

 

 Piva, která vás nenechají chladnými

 

10° Fantom - pivo výčepní světlé, nefiltrované

12° Houwárek - pivo ležák světlé, nefiltrovaný

11° Bubákpivo ležák polotmavé, nefiltrovaný

12° Barbuchapivo ležák světlé pšeničné, nefiltrovaný

13,5° Sukuba - pivo speciál tmavé, nefiltrovaný 

14° Hopkirk IPA - pivo speciál, nefilrované

 

PICT0010small 

 

chmel cernobily

 

Ocenění chudenického piva "s duchem"

 

oceneni ZIZKOV 14

 

nepomuk diplom 

 

uspechy pivovaru1

 

chmel cernobily

  

Prodej sudového piva - ceník

 Cena je za sud o objemu 50l (neboli 100 piv)

Nákup piva či půjčení chlazení je nutné objednat alespoň 24hod předem na telefonu 603 542 263 (Oldřich Vlasák)

 

10° Fantom - světlé .............................................. 2 000 Kč

11° Bubák - polotmavé ........................................ 2 100 Kč

12° Houwárek - světlé .......................................... 2 200 Kč

aktuální speciály ........................................ individuální cena

 

  + vratná záloha za sud je 1 000 Kč

 

Lze zapůjčit chlazení s kompresorem

Při odběru 3 a více sudů našeho piva je zapůjčení chlazení na víkend zdarma

 

1 den (vrácení do 24 hod) .... 200 Kč

víkend (pá odpoledne až neděle) .... 300Kč

+ vratná záloha za chlazení 5 000 Kč

 

 

chmel cernobily

 

 

25.6.2012 Nefiltrované, nebo kvasnicové?

   Při prohlídkách pivovárku se často setkáváme s dotazy jaký je rozdíl mezi nefiltrovaným a kvasnicovým pivem. Mnoho lidí má za to, že se jedná o synonyma, ale není tomu tak. Protože je tomuto tématu věnováno dost prostoru na pivních serverech, uvedeme pouze stručnou charakteristiku:

Nefiltrované pivo po hlavním kvašení (ve spilce) a dokvašování (v ležáckém tanku) není dále upravováno filtrací

Kroužkované pivo vzniká přidáním 8-15% rozkvašené mladiny při sudování (čerpání mladého piva ze spilky do ležáckých tanků)

Kvasnicové pivo se vyrábí stejně jako nefiltrované, ale při stáčení, po filtraci a pasterizaci, se do něho přidává cca 5-10% rozkvašené mladiny.